Abroad

Van een congres in Denemarken tot een onderzoeksreis in Australië

Sinds 2014 ben ik werkzaam als postdoctoraal onderzoeker bij het NIVEL.

Ik doe voornamelijk onderzoek naar medicatieveiligheid met de focus op het antistollingsbeleid. De afgelopen jaren heb ik vooral onderzocht welke fouten vaak voorkwamen binnen het proces en welke oorzaken daar ten grondslag aan liggen. In augustus ben ik naar een Congres in Middelfart in Denemarken geweest, het Resilient Health Care Net Congres (RHCNC). Het thema van het congres sluit zich goed aan op mijn nieuwe vervolgonderzoek: het onderzoeken van wat er gebeurd wanneer de zorg-werkprocessen goed gaan en (hoe) dit te implementeren in de werkprocessen welke verbeteringen nodig hebben.

Bij huidig onderzoek naar dergelijke zorgprocessen ligt de focus voornamelijk op wat er fout gaat. Kortom een nieuw perspectief op de zorg!

Begin december zal ik starten met mijn vervolgonderzoek in het zonnige Australië, waarbij ik dit nieuwe perspectief op de zorg in het kader van het anstollingsbeleid nader zal uitdiepen. Denk hierbij aan het onderzoeken van het werkproces rondom het antistollingsbeleid voor een operatie, wat hierbij goed gaat en waarom. Het congres was een mooie inspiratie voor mijn vervolgonderzoek, waar ik goed heb kunnen netwerken. Ik heb zelfs een Australische collega onderzoeker ontmoet die hetzelfde onderzoek zal gaan uitvoeren in Nederland. Ook heb ik de grondlegger van de methode die ik ga gebruiken voor mijn onderzoek in Australië ontmoet!

Daarnaast was het een levendig congres met mooie discussies en onderwerpen. Een van de discussies betrof mijn eigen onderzoeksvoorstel, welke in een van de werkgroepen is besproken. Gezien mijn positieve ervaringen tijdens het congres kan ik het dan ook zeker aanraden aan andere onderzoekers en geïnteresseerden. Van levendige discussies tot aan het bespreken en introduceren van nieuwe perspectieven op de zorg, tot aan de implementatie en diens consequenties.

Kortom, een congres waarbij je je absoluut niet verveelde!

Mocht je meer informatie over mijn onderzoek willen nalezen, neem dan ook even een kijkje op: http://www.farmafonds.nl/project/40070

Nikki Damen